Home » σαλάτες » Yummy it was

Yummy it was

banner 3 lenafusion.gr

Yummy it was

3η σελίδα από το Καλοκαιρινό μου Μαγειρολόγιο

My Summer Cooking Diary

14/8/2013

Αυτός ήταν ο τίτλος που έδωσε ο Στηβ για τη φάβα μου σήμερα, μια μέρα πριν το Δεκαπενταύγουστο. Και πραγματικά ήταν νόστιμη, ένα λιτό θαύμα που αποζημιώνει για το κλείσιμο στο σπίτι λίγο πριν τη μεγάλη γιορτή.

FAVAO2 lenafusion

Βέβαια είχα βάλει στοίχημα με τον εαυτό μου να μη μένω ποτέ τέτοιες μέρες στην πόλη μα να που έγινε! Και δεν ήταν κι άσχημα, να περπατάς μόνος, να απολαμβάνεις την ηρεμία από την έλλειψη αυτοκινήτων, να ψωνίζεις με την ησυχία σου, να απολαμβάνεις μια γαλλική ταινία σε θερινό σινεμά και να πίνεις τον καφέ σου κοιτάζοντας απλώς τη θάλασσα!

Σήμερα λοιπόν για μεσημεριανό αφού δε βρίσκομαι κάπου σε κανένα ελληνικό νησί, άνοιξα το ντουλάπι μου και έβγαλα τη φάβα Σαντορίνης. Έτσι χωρίς να πολυσκεφτώ έκανα ένα πιάτο πολύ καλοκαιρινό που σίγουρα μου θυμίζει αμέσως Σαντορίνη ενώ το φαγητό γίνεται ανεπανάληπτο με μερικές ακόμη νοστιμιές σερβιρισμένες κατευθείαν στο πιάτο.

Θα ήταν ειδυλλιακό να δοκιμάζεις τη φάβα στο καταπληκτικό νησί αλλά και μόνον η γεύση της σε ταξιδεύει.  Και όχι μόνον εκεί! Αφού το συγκεκριμένο πιάτο έχει φάβα Σαντορίνης, κάππαρη Νάξου, ξινομυζήθρα Κρήτης, ντοματάκια Ιεράπετρας, ελαιόλαδο Θάσου. Ένα πιάτο γεμάτο νησιά! μες το καλοκαίρι δε ζητάμε τίποτε άλλο παρά τις αγαπημένες νησιώτικες αποδράσεις, έτσι δεν είναι;

Φάβα με ξινομυζήθρα και ντοματούλες

Φυσικά την εκτίμησα στη Σαντορίνη, ένας τέλειος μεζές μαζί με καππαρόφυλλα και λιαστές ντοματούλες αλλά με προκάλεσε να τη φτιάξω μια εκπομπή στο Chef on the air, στην οποία βρήκα τόσο ωραία τη συνταγή της που είδα με άλλο μάτι τη φάβα, σίγουρα!

fava3 lenafusion

Αν θα τη σερβίρετε σα σαλάτα προσέξτε να τη βράσετε ακόμη λίγο για να φύγει τελείως το νερό. Η φάβα για μεζές μου αρέσει να είναι σα πουρές. Αλλά για κυρίως φαγητό, προτιμώ να αφήνω λίγο ζωμό ώστε να τρώγεται με το κουτάλι. Δε θα σερβίρω ψωμί για να μένουμε με την τέλεια γεύση της σαλάτας ανάμικτης με τη φάβα αλλά αν θέλουμε οπωσδήποτε ψωμί, θα είναι μια πιτούλα ψημένη με λαδορίγανη, η αγαπημένη μου!

Η συνταγή…vinyl-record small

Υλικά

Για 4 άτομα

250γρ. φάβα

100 ml ελαιόλαδο

1 λίτρο νερό

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 ½ καρότο σε ροδέλες

1 ποτηράκι λευκό κρασί (μοσχοφίλερο)

1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι και λίγη ρίγανη

½ πακετάκι ζωμός λαχανικών ψυγείου ή ζωμός λαχανικών φτιαγμένος από μαϊντανό, πράσο, σέλινο, καρότο και  βρασμένος για 10 λεπτά

½ λεμόνι

Αλάτι 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού

Πιπέρι

Σαλάτα συνοδευτική

Για 2 άτομα – η σαλάτα ετοιμάζεται πριν το σερβίρισμα είναι εύκολη και απλή γι’ αυτό η ποσότητα είναι διαφορετική από τη φάβα.

Ξινομυζήθρα περίπου 120 γρ.

10 ντοματίνια κομμένα στη μέση

1 γεμάτη κουταλιά κάππαρη, ξαρμυρισμένη σε ένα μπωλ νερό.

2 κουταλιές ελαιόλαδο

2-3 κουταλιές ξύδι μπαλσάμικο

Λίγο θυμάρι

fava2 lenafusion

Διαδικασία

  1. Σωτάρουμε ελαφρά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με τις ροδέλες καρότου. Να μη μαυρίσουν απλά να «γυαλίσουν» για 2-3 λεπτά.
  2. Ρίχνουμε το λευκό κρασί και αμέσως τη φάβα που την έχουμε ξεπλύνει σε κρύο νερό.
  3. Γυρίζουμε λίγο με την κουτάλα και ρίχνουμε τα ¾ από το νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει το πακετάκι του ζωμού λαχανικών ή έχουμε προσθέσει το φρέσκο ζωμό λαχανικών. Αφήνουμε σκεπασμένη τη φάβα να βράσει.
  4. Ελέγχουμε και προτού τελειώσει όλο το νερό προσθέτουμε και το υπόλοιπο μαζί με το θυμάρι και τη ρίγανη.
  5. Μόλις δοκιμάσουμε να έχει μαλακώσει η φάβα και να φαίνεται να χυλώνει, δηλαδή σε 1 ώρα περίπου τη βγάζουμε από τη φωτιά. Αν χρειαστεί λίγο ακόμη νερό, φυσικά προσθέτουμε.
  6. Στύβουμε το μισό λεμόνι και το προσθέτουμε στη φάβα με το αλάτι και το πιπέρι. Αν ο ζωμός μας ήταν αγορασμένος θα ξέρουμε πως έχει ήδη κάποια ποσότητα αλατιού και δε θα προσθέσουμε πολύ-1 κοφτό κουταλάκι αρκεί.
  7. Χτυπάμε για 1-2 λεπτά στο μπλέντερ. Αφήνουμε να κρυώσει. Σερβίρεται με λίγο ακόμη ωμό ελαιόλαδο από πάνω, το ίδιο νόστιμη ζεστή ή κρύα σε θερμοκρασία δωματίου.

Ιδέες: Φτιάχνουμε την ξινομυζήθρα σε μπαλάκια με το ειδικό εργαλείο για παγωτό.

Σωτάρουμε τα ντοματίνια, κομμένα στη μέση, μαζί με την ξαρμυρισμένη κάππαρη σε 2 κουταλιές ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με θυμάρι και ρίχνουμε σιγά σιγά (γιατί μπορεί να ανάψει), 2-3 κουταλιές μπαλσάμικο ξίδι και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε 3 κουταλιές από το μίγμα με 2 μπαλάκια ξινομυζήθρα στο πιάτο της φάβας.

Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα στην οποία προσθέτουμε τις σωταρισμένες ντοματούλες που περίσσεψαν ή έχουμε υπολογίσει να μας μείνουν  καθώς και το υπόλοιπο μπαλσάμικο και λάδι. Βάζουμε λίγο ακόμη λάδι ωμό. Χωρίς αλάτι ή πιπέρι, οι γεύσεις έρχονται τέλεια από τα ψημένα λαχανικά

Ή ξεχνάμε αυτές τις γεύσεις και σερβίρουμε τέλεια τη φάβα μας με ελιές θρούμπες και παντζάρια σαλάτα!