Home » σάλτσες » Μια κρητικιά σάλτσα για μακαρόνια

Μια κρητικιά σάλτσα για μακαρόνια

 

banner 4 lenafusion.gr

Μια κρητικιά σάλτσα για μακαρόνια

4η σελίδα από το Καλοκαιρινό μου Μαγειρολόγιο

Μy Summer Cooking Diary

29/8/2013

Ελληνικότατη και νοστιμότατη!

Είναι η σάλτσα με κολοκυθάκια μικρά και ξινόχοντρο Κρήτης, σερβιρισμένη πάνω σε πράσινα και άσπρα μακαρόνια ανάμιχτα. Νομίζω ιδανικό πιάτο για δίαιτα, αν προσέξουμε και τις ποσότητες που θα καταναλώσουμε!

Η συνταγή είναι μια δική μου παραλλαγή της γνωστής παραδοσιακής κρητικιάς συνταγής που περιέχεται στο πακέτο του ξινόχοντρου από τα Χανιά Κρήτης.

cretan salsa lenafusion

Σάλτσα με κολοκυθάκια μικρά και ξινόχοντρο Κρήτης

Η συνταγή…vinyl-record small

Υλικά

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

200 γρ. ξινόχοντρος – θα τον βρείτε σε όλα τα μαγαζιά με Κρητικά ή παραδοσιακά προϊόντα

100 γρ. ελαιόλαδο

4 μικρά πράσινα κολοκυθάκια (αυτά με τους ανθούς, τα zucchini) ξυσμένα και ψιλοκομμένα

2 μέτριες ώριμες ντομάτες στον τρίφτη

1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ

800 ml νερό ζεστό

10 φυλλαράκια πλατύφυλλου φρέσκου βασιλικού

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Σερβίρουμε πάνω σε μακαρόνια. Η συγκεκριμένη παρασκευή ξινόχοντρου περιέχει μυζήθρα ζυμωμένη με το κατσικίσιο γάλα και το χοντροαλεσμένο σιτάρι. Σε άλλες ποικιλίες προσθέστε το τυρί που θέλετε πριν το σερβίρισμα.

cretan salsa 2

Διαδικασία

  1. Ρίχνουμε στο ελαιόλαδο το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με τα κολοκυθάκια που είναι πάρα πολύ λεπτές φετούλες, σχεδόν διαφανείς. Ανακατώνουμε να βράσουν 2-3 λεπτά στο λάδι.
  2. Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και τον τοματοπελτέ. Ρίχνουμε και 500 ml νερό και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε τριμμένο λίγο τον ξινόχοντρο και αφήνουμε να βράσει για μισή ώρα περίπου να μαλακώσει και να ενσωματωθεί με τη σάλτσα.
  4. Στη διάρκεια του βρασίματος προσθέτουμε ζεστό νερό, το αλάτι, δοκιμάζουμε και αφήνουμε να προσθέσουμε λίγο πριν το τέλος τα ψιλοκομμένα φυλλαράκια βασιλικού.
  5. Τρίβουμε πιπέρι και σερβίρουμε τη σάλτσα πάνω στα μακαρόνια.
Advertisements