Home » ροφήματα » H σοκολάτα Αφρικαίν της Αρετής

H σοκολάτα Αφρικαίν της Αρετής

lena french shop02 lenafusion.gr

Η Αρετή είναι μια Ελληνίδα που ταιριάζει απόλυτα στην Παριζιάνικη πολύχρωμη ατμόσφαιρα:

Μποχήμιαν λουκ, μακριά καστανόξανθα μαλλιά, γλυκό χαμόγελο και τρομερή διάθεση για ζωή…

Τη φαντάζομαι να περιδιαβαίνει τους πολύβοους δρόμους του Παρισιού, να πίνει το χυμό της κάπου εκεί στην Grande Arche de La Defence, να αγοράζει ήλιους από τα υπαίθρια ανθοπωλεία, να θαυμάζει τις παριζιάνικες sunflower picture lenafusion.grυδατογραφίες στην άκρη του ποταμού… ίσως να δοκιμάζει αρώματα στην Galerie Lafayette και σίγουρα να απολαμβάνει ένα μικρό πικνίκ με τους φίλους της στη γαλλική εξοχή….

Αλλά να σκύβει και να διαβάζει μιαν ανοιχτή σελίδα στη βιτρίνα του Παριζιάνικου βιβλιοπωλείου και να προσπαθεί να αποστηθίσει τη συνταγή για την πιο νόστιμη παριζιέν  ζεστή σοκολάτα, τη σοκολάτα Αφρικάνα του La maison Angelina Patisserie, τι να πω… ομολογώ, πως αυτήν την υπέροχη Παριζιάνικη σκηνή δεν την είχα σκεφτεί, στα σίγουρα!

Κι όμως αυτό ήταν ένα μικρό μυστικό που μου εμπιστεύθηκε η Αρετή μαζί με την αυθεντική συνταγή!

Mais oui! Μια Γαλλική εικόνα υπάρχει μόνον συνδυασμένη με γαλλικές γεύσεις!

Και αν μια στιγμή στο φωτεινό Παρίσι μπορεί να σου αλλάξει τη διάθεση για πάντα…..

….τότε βρεθείτε για λίγο και σεις εκεί, ετοιμάζοντας ένα φλυτζάνι ζεστή και πηχτή σα κρέμα σοκολάτα, τη σοκολάτα Αφρικαίν, με ένα σπλας! κρέμας σαντιγί. Συνοδέψτε την με ένα πολύ μικρό σου, φτιαγμένο πρωτοποριακά και γεμιστό με λευκή κρέμα με άρωμα φρέσκιας βανίλιας. Cest delicieux!

choco lenafusion.gr

Σοκολάτα Αφρικαίν

sou me krema lenafusion.gr

Σου με κρέμα πατισερί

Οι συνταγές…vinyl-record small

Σοκολάτα Αφρικαίν

…Της Αρετής αλλά φυσικά από το La Maizon Angelina Patisserie, μια που αυτή η σοκολάτα φέρει το όνομα Αντζελίνα και σίγουρα είναι μια ανακάλυψη του περίφημου ζαχαροπλαστείου. Αυτή η αυθεντική συνταγή ήταν γραμμένη σε μια σελίδα ενός μικροσκοπικού βιβλίου της Αντζελίνα, ανοιχτό σε μια βιτρίνα βιβλιοπωλείου, κάπου σε ένα Παριζιάνικο μπουλεβάρ…δεν μπορώ να ξέρω ακριβώς πού, μπορώ όμως να σας πω με βεβαιότητα ότι είναι μια πολύ συναρπαστική συνταγή ζεστής σοκολάτας!

Η συνταγή είναι για 2 άτομα – Σημειώστε πως για τη φωτογράφιση χρησιμοποίησα όλη την ποσότητα της ζεστής σοκολάτας σε ένα φλυτζάνι. Εσείς θα τη μοιράσετε σε δύο φλυτζάνια γιατί η περιεκτικότητα σε σοκολάτα είναι αρκετά γενναία!

Υλικά

choco2 lenafusion.gr

Σοκολάτα με σαντιγί

150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 70 % λιπαρών – η βιολογική Green and Black’s, είναι η προσωπική προτίμησή μου

50 ml γάλα πλήρες

20 γρ. κρέμα σαντιγί ή λίγη κρέμα γάλακτος

  1. Βάζετε τη σοκολάτα κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομμάτια σε ένα κατσαρολάκι, τοποθετημένο μέσα σε ένα άλλο σκεύος όπου υπάρχει νερό που βράζει (μπαιν μαρί). Να μην ακουμπάει το νερό στον πάτο για να λιώσει και όχι να βράσει η σοκολάτα. Επίσης αν την κόψετε σε μικρά ίδια κομμάτια θα λιώσει γρήγορα και δε θα μπείτε στον πειρασμό να την ανακατέψετε με το κουτάλι. Η σοκολάτα δε χρειάζεται ανακάτωμα, όταν τη λιώνετε.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι με χοντρό αντικολλητικό πάτο ρίχνετε το γάλα με τη βανίλια, αφού ανοίξετε το λοβό, ξύσετε με ένα μαχαιράκι τους σπόρους μέσα στο γάλα αλλά ρίξετε και το λοβό. Να φθάσει σε θερμοκρασία βρασμού το γάλα. Αποσύρετε και βγάζετε το λοβό βανίλιας. Ή ρίχνετε μαζί με το γάλα την υγρή βανίλια με λιγότερη έντονη γεύση βανίλιας αλλά καλό αποτέλεσμα.
  3. Ανακατεύετε προσεχτικά στο γάλα τη σοκολάτα μέχρι να γίνει ένα πηχτό μίγμα. Με τη σοκολάτα Green and Black’s χρειάστηκε να προσθέσω 20 ml ακόμη γάλακτος, γιατί μου έπηξε πολύ η σοκολάτα. Δοκιμάστε και σίγουρα αραιώστε λίγο ανάλογα με το προσωπικό σας γούστο.
  4. Σερβίρετε σε ζεστά φλυτζάνια του τσαγιού και από πάνω με το κουτάλι ρίχνετε λίγη κρέμα σαντιγί ή και κρέμα γάλακτος. Ανακατώνετε και απολαμβάνετε τη ζεστή σοκολάτα σας στη στιγμή!

Marion_Cotillard2Ιδέες: Τώρα αυτό το γλυκό ρόφημα δεν ταιριάζει σε όσες δεσποινίδες ακολουθούν αυτή τη στιγμή τη δίαιτα του μπικίνι! Αλλά σκεφτείτε ότι η κουβερτούρα χαρίζει ευφορία και τονώνει τον οργανισμό. Μπορείτε να απολαύσετε ένα μικρό φλυτζάνι με  σοκολάτα Αφρικαίν, χωρίς σαντιγί αλλά με κρέμα γάλακτος 15% και να αντικαταστήσετε το γάλα με γάλα αμυγδάλου που ταιριάζει σε γλυκά. Absolument parfait!

Σου με σπελτ

….και γέμιση λευκή κρέμα πατισερί

Ίσως μερικοί θα αναρωτηθείτε τι είναι το σπελτ!

Το σπελτ ή όλυρα, ή farro, ή dinkel είναι ένα είδος σιταριού που χρησιμοποιήθηκε πολύ στην αρχαία εποχή και ξανακαλλιεργείται τώρα. Το αλεύρι του δεν είναι χωρίς γλουτένη, αλλά ταιριάζει πολύ καλά σε όσους έχουν δυσανεξία στο σιτάρι και έχει υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης που κάνει το κέικ, τα μπισκότα ή τα σου πιο εύπεπτα! Υπάρχει αλεύρι λευκό, ολικής αλέσεως αλλά θα βρείτε σπόρους spelt σε μίγμα για σούπα με αποξηραμένα λαχανικά και σκέτο ρύζι ή κριθαράκι από spelt. Αυτό το μικρό…θαύμα φυσικά υπάρχει σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα.

Είναι η καινούρια μου ανακάλυψη και σίγουρα πρόκειται για μια μικρή μανία που έχει κατακτήσει το Λονδίνο. Όλες οι καλές και …ενημερωμένες Αγγλίδες νοικοκυρές μαγειρεύουν με σπελτ! Όλα τα περιοδικά, τα βιβλία, οι μοντέρνοι σεφ ξαφνικά δεν μπορούν να κάνουν χωρίς αυτό! Ήταν αδύνατο να αντισταθώ και άρχισα να το χρησιμοποιώ και εγώ. Θέλω πολύ να δω πώς θα …εξελιχθούν έτσι μερικές μου συνταγές! Μια από αυτές είναι τα σου.

Αυτό το γλυκό ποτέ δε μου άρεσε! Μέχρι τη στιγμή που μια φίλη μου μας πρόσφερε μετά το γεύμα τα σου με κρέμα και επικάλυψη σοκολάτας. Όταν μπήκα στην κουζίνα της είχε τα σου έτοιμα, καθώς και την κρέμα και έλιωνε μόλις, σκέτη την κουβερτούρα σε χαμηλή φωτιά. Τα συναρμολόγησε εκεί μπροστά μου πολύ εύκολα ενώ μιλούσαμε και χαιρόμασταν γιατί είχαμε να βρεθούμε καιρό.

Δεν είχαν άψογη εμφάνιση και η κρέμα μου φάνηκε πως ήταν σφιχτή. Αλλά όταν τα δοκίμασα στο τραπέζι ενθουσιάστηκα με την απλότητά τους, την ωραία ισορροπημένη γεύση τους και την ελαφριά σύστασή τους. Ο καθένας έπαιρνε όσα ήθελε στο πιάτο του και τα συνοδεύσαμε με  τσάι ή γλυκό λευκό κρασί. Μια τέλεια ιδέα για να ολοκληρώσεις ένα δείπνο με φίλους!

Υλικά

sou 2 lenafusion.gr

Σου με σπελτ

¼ του λίτρου νερό

4 μεσαία αυγά και 1 ακόμη κουταλιά της σούπας ασπράδι

50 γρ. βούτυρο

150 γρ. αλεύρι spelt

Λίγο αλάτι

  1. Βάζετε το νερό με το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι, ανοίγετε τη φωτιά και ανακατεύετε να πάρουν μια βράση μαζί.
  2. Αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε με μιας το αλεύρι και το αλάτι. Ανακατώνετε γρήγορα και σταθερά.
  3. Αναμιγνύετε ένα- ένα τα αυγά, ελαφρά χτυπημένα. Πριν προσθέσετε το επόμενο, δείτε να έχει ενσωματωθεί το προηγούμενο αυγό. Αν η ζύμη είναι σφιχτή, θέλει και άλλο αυγό. Γι’ αυτό έχετε και λίγο ακόμη ασπράδι. Χτυπάτε και ενσωματώνετε κουταλιά κουταλιά μέχρι να καταλάβετε ότι είναι μια ζύμη χαλαρή που  θα μπορείτε να την βάλετε στο κορνέ. Εγώ χρησιμοποίησα 1 ακόμη κουταλιά της σούπας από ασπράδι αυγού. Το μίγμα σας να είναι ρευστό, χαλαρό όχι σα ζύμη πίτας και ομοιογενές.
  4. Με το κορνέ θα σχηματίσετε ροζέτες πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Με το δάχτυλο βουτηγμένο σε νερό χαμηλώστε ελαφρά τις μύτες από κάθε σου, που γίνονται με το κορνέ.
  5. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 C, για 30-35 λεπτά. Βγάζετε το ταψί, μόλις φαίνεται ότι ρόδισαν τα σου και ξεκολλάνε εύκολα. Τα αφήνετε να κρυώσουν.
  6. Τα κόβετε στη μέση, βάζετε στο ένα κομμάτι μια ροζέτα κρέμα πατισερί και τοποθετείτε το δεύτερο κομμάτι να σκεπάσει την κρέμα. Ή με μια σύριγγα ζαχαροπλαστικής και την στενή μύτη γεμίζετε τα σου. Ή τα μισοανοίγετε με ένα ψαλίδι και γεμίζετε. Όποιον τρόπο και να χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να γεμίσετε αλλά και να γαρνίρετε την επιφάνεια με σάλτσα σοκολάτας, λίγο πριν το σερβίρισμα.
  7. Τα σου διατηρούνται στο ψυγείο για 2-3 ημέρες σκέτα.  Αν είναι γεμιστά, να γνωρίζετε πως θα μαλακώσουν αρκετά, γι’ αυτό φροντίστε να καλέσετε κόσμο για να τα απολαύσετε φρέσκα με παρέα!

Για τη γέμιση

60 γρ. κρόκοι αυγών – περίπου 3 κρόκοι

50 γρ. caster sugar ή κρυσταλλική ζάχαρη τριμμένη σκόνη για 2 λεπτά στο μπλέντερ

1 κουταλιά της σούπας αλεύρι σπελτ – 20 γρ. ακριβώς

250 ml γάλα πλήρες

1 κλαράκι βανίλιας ή ½ κουταλάκι υγρή βανίλια

  1. Χτυπήστε σε γυάλινο μπωλ τους κρόκους με τη ζάχαρη με το πιρούνι, όπως οι μαμάδες μας έκαναν τα χτυπητά αυγά. Μόλις ενωθούν και γίνουν σα κρέμα, ρίξτε σε δύο δόσεις το αλεύρι και συνεχίστε το χτύπημα. Θα μοιάζει με μια ρευστή κρέμα το μίγμα σας.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι ζεστάνετε το γάλα με τη βανίλια. Μόλις φθάσει σε σημείο βρασμού, αποσύρετε, πετάξτε το λοβό βανίλιας, αν χρησιμοποιήσατε και ρίξτε σιγά σιγά στο μίγμα ζάχαρης- αλευριού – αυγών, χτυπώντας με το πιρούνι για να ενωθούν.
  3. Μεταφέρετε το μίγμα αυτό σε καθαρό κατσαρολάκι και ανοίξτε τη φωτιά, όχι σε πολύ μεγάλη θερμοκρασία. Ανακατώνετε συνεχώς μέχρι να γίνει κρέμα.
  4. Μόλις δείτε τους πρώτους κρατήρες στην επιφάνεια, αποσύρετε αμέσως το κατσαρολάκι και αδειάστε την κρέμα σας σε γυάλινο, καθαρό μπωλ και σκεπάστε, να κολλήσει στην επιφάνεια, με ένα κομμάτι διάφανης μεμβράνης. Ή σε ένα μικρό ταψάκι που έχετε στρώσει με διάφανη μεμβράνη (cling film).
  5. Αφήστε να κρυώσει και μετά να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1 ώρα. Χτυπήστε την με το πιρούνι ή το μπλέντερ να αφρατέψει. Είναι έτοιμη για γέμισμα. Αν θέλετε προσθέτετε μια κουταλιά σαντιγί αλλά στα σου αυτά δε χρειάζεται.

Ιδέες για την κρέμα: Στη λευκή κρέμα πατισερί αντί για σπόρους από λοβό βανίλιας βάλτε ξύσμα λάιμ ή λεμονιού.

Αν αποκτήσετε τη δική σας τεχνική για την κρέμα πατισερί θα τη χρησιμοποιήσετε σε πολλές συνταγές. Για παράδειγμα θα την αναμίξετε με τη σαντιγί και θα γεμίσετε μικρές τάρτες που θα καλύψετε με φρέσκα φρούτα ή φρουί γλασσέ. Ή θα την έχετε σα γέμιση σε μια τούρτα γενεθλίων με παντεσπάνι, περιχυμένο με λικέρ και από πάνω με σάλτσα σοκολάτας…

Για τη σάλτσα κουβερτούρας

250 γρ. κουβερτούρα, κομμένη σε κομματάκια

25 γρ. βούτυρο

1 φλυτζάνι νερό

Η ποσότητα αυτή είναι αρκετά μεγάλη, θα χρειαστείτε τη μισή για τα σου. Την υπόλοιπη σερβίρετέ την σε σαλτσιέρα ξεχωριστή και αφήστε τους καλεσμένους σας να προσθέσουν στα δικά τους σου.

  1. Βάζετε τη σοκολάτα σε κομματάκια, το νερό και το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και αυτό το τοποθετείτε πάνω από ένα άλλο κατσαρολάκι, όπου υπάρχει νερό που βράζει (μπαιν μαρί), χωρίς να ακουμπάει η βάση με το μίγμα στο νερό.
  2. Μόλις ενωθούν και γίνει μια σάλτσα κουβερτούρας, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε την να κρυώσει για να πήξει ελαφρά. Περιχύστε την πάνω στα σου. Τοποθετείστε τα στο ψυγείο μέχρι να καταναλωθούν ιδίως αν είναι μια ζεστή ημέρα.

Ιδέες: Ίσως θα προτιμούσατε να παραλείψετε τη σάλτσα κουβερτούρας και να πασπαλίσετε μόνον με άχνη ζάχαρη τα σου ή να τα γαρνίρετε με καραμέλα. Θα τη φτιάξετε με λιωμένες καραμέλες fudge σε μπαιν μαρί και λίγη σαντιγί ανακατωμένη σε αναλογία 3 προς 1!

Για τη ζύμη μου για τα σου, όπως και για την κρέμα βασίστηκα σε μια συνταγή από τεύχος της «Πρακτικής», ένα παλιό περιοδικό με θέματα σπιτιού που έβγαινε κάπου στη δεκαετία του ‘80.

paris1 lenafusion.gr

Advertisements