Home » πιτάκια » Πικνίκ στο Πρίμροουζ

Πικνίκ στο Πρίμροουζ

primrose hill lenafusion.gr

Η συνέχεια του «Ένας χαρταετός και μια Καθαρή Δευτέρα»

O μικρός καλεσμένος μας, ο δράκος χαρταετός, που εδώ που τα λέμε, στριμώχθηκε στη συντροφιά μας και την έκανε πολυπολιτισμική, άνοιγε δρόμο με απίθανη σβελτάδα ανάμεσα σε αραιά συννεφάκια. Εμείς κοντρολάραμε το σχοινί του και ζυγιάζαμε το σώμα μας για να ισορροπήσουμε καλύτερα.

-Εεπ! Θα σου φύγει, κράτα γερά! Πρόσεχε, πέφτειειει!

Εκεί ήταν που κάποιος είχε την ιδέα: Τι έχει μέσα το καλάθι;

Και ο σωτήρας-μαμά που περίμενε με κρυφή λαχτάρα ποιος θα προσέξει και τις δικές της πολύχρωμες κατασκευές, άνοιξε το «μπασκετάκι», όπως δυστυχώς  λέγεται σε greeklish μεταξύ μας το καλάθι με τα φαγητά. Και άρχισε να μοιράζει μικρά και μεγάλα καλούδια, φτιαγμένα σε ελαφρώς νηστίσιμο motto μια που το απαιτεί η ημέρα σύμφωνα με τη θρησκευτική μας παράδοση!

Ορίστε, λοιπόν τι είχαμε μαζί μας:

Πικνίκ στο Πρίμροουζ 2

Για 4 άτομα με παιδιά

1 φλασκί φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλάδα και 1 θερμός με τσάι ή καφέ

Τυροπιτάκια κουρού

Ελιές για ήρωες, σέλερι και καρότα κομμένα σε λωρίδες και βουτηγμένα στο ξύδι

Λωρίδες αγγούρι

Φέτες Μαλακό Τυρί Κατσικάκι Μαστέλο Χίου ή  mild cheddar

Χούμους σαλάτα

Μανιτάρια με δενδρολίβανο και θυμάρι

Παραδοσιακή Λαγάνα

Σπιτικά ψωμάκια

Χαλβαδάκια

Πάστα Φλώρα Χαρταετός ή Πάστα Φλώρα νηστίσιμη με μαρμελάδα και αμύγδαλα

Μήλα φρέσκα και ζουμερά

mushroom sandwich lenafusion.gr

Σπιτικά ψωμάκια

cheese pies lenafusion.gr

Τυροπιτάκια κουρού

pasta flora fasting slice lenafusion.gr

Νηστίσιμη Πάστα Φλώρα

*Μερικές συμβουλές  προς τους πικνίκερς*

Τα φαγητά των μικρών παιδιών πρέπει να είναι μικρά σε ποσότητα, υγιεινά και κυρίως ελκυστικά στην εμφάνιση. Κανείς δε μπορεί να ξεγελάσει ένα παιδί! Καταλαβαίνει πρώτα την αγάπη με την οποία έχει γίνει το φαγητό, μετά μυρίζει και γεύεται μόνον τα απλά, αγαπημένα και συνηθισμένα φαγητά.

Αν θα στριμώξετε κανένα σέλερυ ή καμιά άλλη σαλάτα, ρωτήστε το τουλάχιστον αν θέλει χρώμα στο σάντουιτς, αναμίξτε τη Γεωμετρία ή κάποια αναπάντεχη λέξη όταν θα ονομάσετε το σάντουιτς: τριγωνάκι, τετράγωνο, ράβδο, κύκλο, μπαστουνάκι, κλπ. ή κόψτε το σάντουιτς σε σχέδιο-γράμματα φτιαγμένα με κουπ πατ και παρουσιάστε τα. Έχετε, κατά τη δική μου πείρα, 50% πιθανότητα να καταναλωθεί και μόνον αν το παιδί σας έχει ήδη πεινάσει!

Για τους μικρούς λοιπόν, μπορείτε να ετοιμάσετε με τα ψωμάκια που προτείνω, σάντουιτς αλειμμένα με μαλακό βούτυρο και γεμιστά με λεπτές λωρίδες αγγούρι και μαλακό τυρί Κατσικάκι Μαστέλο Χίου ή mild cheddar, επίσης σε φέτες. Μόνον! Και επίσης θα καλοφάνε αυτό στο οποίο θα εστιάσει το μάτι τους μέσα από το καλάθι του πικνίκ!

Οι μεγάλοι θα φάνε με το δικό τους στυλ αλλά με ελεγχόμενη επιθυμία. Γιατί σήμερα έχουμε άλλο σκοπό, να πετάξουμε τον χαρταετό!

Τα σάντουιτς που προτείνω με τα σπιτικά ψωμάκια έχουν μέσα: 1. Μανιτάρια με δενδρολίβανο και θυμάρι με ή χωρίς μια φέτα μαστέλο –κατσικάκι Χίου ή για τους διαμένοντες στο εξωτερικό mild cheddar ή κατσικίσιο γαλλικό τυρί-από τα αγαπημένα μου και τα δύο! και 2. χούμους, καρότο σε λωρίδες και πράσινες ελιές. Υγιεινά ή νηστίσιμα!

Ε, καλά δε σας κρύβω πως στις συνταγές μετά τα ψωμάκια σας δίνω και μια συνταγή για χάμπουργκερ!

Οι συνταγές μου για σήμερα: τυροπιτάκια κουρού, σπιτικά ψωμάκια, χάμπουργκερ, μανιτάρια με δενδρολίβανο και θυμάρι, Πάστα Φλώρα νηστίσιμηvinyl-record small

Τυροπιτάκια κουρού

Η συνταγή είναι της μαμάς μου

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον κεσέ – κύπελλο του γιαουρτιού αντί για άλλο φλυτζάνι ως μέτρο.

1  φλυτζάνι του τσαγιού μαργαρίνη λιωμένη

½  φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο

cheesepie 2 lenafusion.gr

Τυροπιτάκια κουρού

1 φλυτζάνι του τσαγιού γιαούρτι

Όσο πάρει αλεύρι για όλες τις χρήσεις – περίπου 800 γρ.

2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

½ λεμόνι στυμμένο

1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Γέμιση :Τυρί φέτα και 2 αυγά χτυπημένα, λίγο πιπέρι

2 κρόκοι αυγών για άλειμμα με το πινέλο

  1. Κοσκινίζουμε μαζί το μπέικιν και περίπου 600 γρ. από το αλεύρι. Όσο αλεύρι θα προσθέσουμε θα πρέπει επίσης να το κοσκινίζουμε. Προσέξτε το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσετε να είναι ιδανικό για πίτες ή αυτό που εσείς έχετε δοκιμάσει και γνωρίζετε πως θα κάνει μια μαλακιά, ευκολόπλαστη ζύμη.
  2. Ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέικιν σε μια βαθιά λεκάνη ανάμιξης και σχηματίζουμε μια λακούβα στη μέση.
  3. Ρίχνουμε εδώ όλα τα υλικά, προσέχοντας η λιωμένη μαργαρίνη να μην είναι ζεστή.
  4. Αρχίζοντας από έξω προς τα μέσα γυρίζουμε την κουτάλα μας και φτιάχνουμε μια ζύμη. Προσθέτουμε αλεύρι όσο χρειάζεται για να έχουμε μια ζύμη μαλακιά, όπως της πίτας, που θα την πλάσουμε καλά, τουλάχιστον 5 λεπτά,  με τα χέρια μας. Πλάθουμε μια μπάλα.
  5. Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία μέρη. Πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια

με λεπτό πλάστη για πίτες, ανοίγουμε το κάθε μέρος της ζύμης σε λεπτό φύλλο, όχι διάφανο αλλά σα φύλλο ζύμης κουρού. Με ένα ποτήρι με διάμετρο 8εκ. κόβουμε στρόγγυλα σχήματα.

  1. Βάζουμε λίγη γέμιση, σαν ένα καρυδάκι, αλείφουμε τις άκρες με λίγο ασπράδι από το αυγό που μας περισσεύει γιατί θα χρησιμοποιήσουμε τον κρόκο του για το άλειμμα. Διπλώνουμε στα δύο και σχηματίζουμε ένα μισοφέγγαρο πιτάκι που το τοποθετούμε σε λαμαρίνα αλειμμένη με μαργαρίνη ή πάνω σε αντικολλητικό χαρτί Συνεχίζουμε μέχρι να μας τελειώσει η ζύμη. Θα χρησιμοποιήσετε και όλα τα περισσεύματα γιατί θα τα ξαναζυμώνετε και θα τα ανοίγετε με τον πλάστη σε μικρά πιτάκια.
  2. Γίνονται 60 κομμάτια. Αλλά μπορούμε να τα κάνουμε μεγαλύτερα, χρησιμοποιώντας ποτήρι ή κουπ πατ με μεγαλύτερο άνοιγμα. Απλώς τα μικρά τυροπιτάκια αρέσουν στα παιδιά περισσότερο!
  3. Τα αλείφουμε με τον κρόκο του αυγού, με πινέλο προσέχοντας να πάει παντού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στη μέση,  στους 180⁰ C, για μισή ώρα μέχρι να ροδίσουν. Διατηρούνται αρκετά εκτός ψυγείου αν προλάβουν και δε φαγωθούν αμέσως!

Ιδέες: Πασπαλίστε τα με σουσάμι άσπρο ή μαύρο πριν τα βάλετε στο φούρνο. Όποιος προσπαθήσει για πρώτη φορά να ζυμώσει αυτά τα τυροπιτάκια, καλύτερα να καταπιαστεί την προηγούμενη ημέρα από αυτήν που θέλει να τα σερβίρει. Οι πρώτες μας προσπάθειες για ζύμωμα θέλουν καλή διάθεση, χρόνο και υπομονή. Η ζύμη για αυτά τα τυροπιτάκια είναι πανεύκολη αλλά χρειάζονται περίπου 1 ώρα προετοιμασία και άλλη μια ώρα ψήσιμο, γιατί γίνονται αρκετά.   Τρώγονται κυρίως κρύα γι’ αυτό και είναι ιδανικά για πικνίκ!

Σπιτικά Ψωμάκια

…και μια συνταγή για χάμπουργκερ

Σίγουρα θα φαίνεται αστεία ή περιττή η ιδέα να ζυμώσουμε ψωμάκια για σάντουιτς, όταν τριγύρω μας υπάρχουν τόσοι υπέροχοι μάστορες στα αρτοποιεία που κάνουν θαύματα! Όμως καμιά φορά μπορεί να θέλουμε μια δική μας δημιουργία και στο ψωμί. Αυτά τα ψωμάκια είναι πολύ μαλακά, αφράτα, γίνονται σχετικά εύκολα και πετυχαίνουν πάντα. Αρκεί να ακολουθήσετε τις οδηγίες!

Η συνταγή για τα ψωμάκια είναι από το «The Australian Women’s Weekly Cookbooks», έκδοσης 1998, λίγο αλλαγμένη! Τα χάμπουργκερ είναι μια παλιά συνταγή που έχω κρατήσει εδώ και χρόνια και σας την παρουσιάζω εδώ.

7 γρ. (2 κουταλάκια του γλυκού) ξηρή μαγιά

rolls on a plate lenafusion.gr

Σπιτικά ψωμάκια

1 κουταλάκι ζάχαρη

125 ml (1/2 φλυτζάνι) χλιαρό νερό

125 ml (1/2 φλυτζάνι) χλιαρό γάλα

435 γρ(2 ½ φλυτζάνια) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 αυγό

  1. Αναμίξτε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το νερό και το γάλα μέχρι να λιώσει η μαγιά. Καλύψτε το μίγμα και τοποθετήστε το σε ζεστό μέρος για 10 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει λίγο.
  2. Κοσκινίστε το αλάτι και το αλεύρι μαζί, ανοίξτε μια λακκούβα και ρίξτε μέσα το αυγό, ελαφρά χτυπημένο με το πιρούνι και το μίγμα της μαγιάς. Αναμίξτε με το κουτάλι από έξω προς τα μέσα του μίγματος και μετά ζυμώστε.
  3. Θέλουμε μια μαλακιά, ελαστική ζύμη. Τοποθετήστε το ζυμάρι σε αλευρωμένη επιφάνεια και αρχίστε το ζύμωμα. Αν χρειαστεί να προσθέσετε αλεύρι, μόνον σιγά σιγά και μέχρι το ζυμάρι να ξεκολλάει από τα χέρια αλλά να μη γίνει σκληρό. Εγώ προσθέτω πάντα σκληρό αλεύρι. Ζυμώστε τουλάχιστον 5 λεπτά με υπομονή.
  4. Βάλτε το ζυμάρι μέσα στη λεκάνη αναμίξεως και τοποθετήστε την για 1 ώρα σε ζεστό μέρος, σκεπασμένη καλά.
  5. Θα διπλασιαστεί σε όγκο. Γυρίστε το ζυμάρι σε αλευρωμένη επιφάνεια, ζυμώστε πάλι, αν χρειαστεί προσθέστε λίγο αλεύρι και χωρίστε το σε 7 ίσα κομμάτια. Πλάστε καθένα από αυτά σε μια μπάλα.
  6. Τοποθετήστε τις μπάλες,  σε απόσταση 5 εκ. μεταξύ τους, σε ταψί ρηχό, το οποίο έχετε αλευρώσει. Αφήστε να φουσκώσουν για 10 λεπτά, σκεπασμένες με μια πετσέτα και σε ζεστό μέρος.
  7. Κοσκινίστε από επάνω τους αλεύρι και πατήστε μια δαχτυλιά στη μέση.
  8. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 ⁰C για 15 λεπτά.  Έτοιμα και θαύμα!

Τα χάμπουργκερ

Αυτή είναι σίγουρα μια έκπληξη, γιατί στο μενού του πικνίκ δεν αναφέρονται τα χάμπουργκερ λόγω της ημέρας! Η συνταγή είναι παλιά από ένα βιβλίο μαγειρικής του σουπερμάρκετ Sainsbury’s και μου φαίνεται ιδανική για πικάντικα χάμπουργκερ.

500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς άπαχος από κομμάτι

1 αυγό

1 κουταλάκι αλάτι

1 κουταλιά σούπας πράσινους κόκκους πιπέρι

1 κουταλιά σούπας ξερό θυμάρι

1 κουταλάκι του γλυκού γαλλική μουστάρδα

1 κουταλάκι του γλυκού Worcestershire sauce

Τοποθετείτε τον κιμά σε μια λεκάνη και ρίχνετε το αλάτι. Αναμιγνύετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και πλάθετε 7 χάμπουργκερ. Τα τηγανίζετε από τη μια πλευρά. Τα γυρίζετε, βάζετε πάνω δύο λεπτές φέτες τυρί κίτρινο και σκεπάζετε το τηγάνι μέχρι να λιώσει το τυρί. Ή τα ψήνετε στο γκριλ, και λίγο πριν γίνουν βάζετε και το τυρί (ένταμ ή τσένταρ) να λιώσει ελαφρά. Κόβετε τα ψωμάκια και βάζετε μέσα τα χάμπουργκερ. Μαζί βάζετε μια λεπτή φέτα ντομάτα και λεπτές φέτες κρεμμυδιού. Αν θέλετε και ψιλοκομμένο μαρούλι. Bon appétit!

Μανιτάρια με δενδρολίβανο και θυμάρι

3 μανιτάρια μεγάλα Portobelo

2 σκελίδες σκόρδο

5 κουταλιές ελαιόλαδο

1 κουταλιά της σούπας δενδρολίβανο

mushroom sandwich 2 lenafusion.gr

Μανιτάρια με δενδρολίβανο

Μερικά κλωναράκια φρέσκο θυμάρι

1 κουταλιά της σούπας λεμόνι

½ πακετάκι ζωμό λαχανικών του ψυγείου

Αλάτι, πιπέρι

  1. Ξεφλουδίζετε τα μανιτάρια και δεν τα πλένετε. Τα κόβετε σε κύβους.
  2. Ψιλοκόβετε το σκόρδο και το ρίχνετε στο τηγάνι με 4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο να σωταριστεί χωρίς να κοκκινήσει.
  3. Ρίχνετε τα μανιτάρια μέχρι να δείτε ότι ζαρώνουν και μαλακώνουν, να μη τηγανιστούν. Ρίχνετε και το δενδρολίβανο τριμμένο με το χέρι αν είναι ξερό. Μπορούμε να βάλουμε και φρέσκο που είναι ακόμα καλύτερο. Γυρίζετε με την κουτάλα, να μυρίσει λίγο το δενδρολίβανο και ρίχνετε το λεμόνι.
  4. Ρίχνετε σχεδόν αμέσως μετά το λεμόνι, 1 φλυτζανάκι του καφέ νερό με το μισό πακετάκι ζωμό λαχανικών, που το λιώνετε με το πιρούνι. Το νερό να μην είναι πολύ, να μισοσκεπάζει τα μανιτάρια.
  5. Χαμηλώνετε τη φωτιά και ρίχνετε αλάτι (προσοχή γιατί ο ζωμός είναι αλμυρός) και πιπέρι. Να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους, δε θέλουν πολλή ώρα στο τηγάνι.

Ιδέες: Μπορείτε να αντικαταστήσετε το λεμόνι με ½  φλυτζανάκι του καφέ (4-5 κουταλιές της σούπας) λευκό κρασί. Αυτή η συνταγή μου δεν είναι μόνον για τη γέμιση σε σάντουιτς, που ειδικά με τα σπιτικά ψωμάκια είναι πεντανόστιμη! Μπορείτε να σερβίρετε αυτά τα μανιτάρια ως μεζέ, συνοδευτικά με λουκάνικα ή κρέας χοιρινό  ή πάνω σε μακαρόνια λινγκουίνι, με πέστο βασιλικού και κεφαλοτύρι.

Πάστα Φλώρα Νηστίσιμη

με μαρμελάδα και αμύγδαλα

Γι’ αυτή τη lenafusion Πάστα Φλώρα είμαι πολύ χαρούμενη! Είναι μια δική μου έμπνευση και ένας συνδυασμός της συνταγής για Χριστουγεννιάτικα Ολλανδικά  μπισκότα των Hairy Bikers  με τις «Γενικές Οδηγίες για Φαγητά και Γλυκά» που μου έχει γράψει η μαμά μου.

Ηλιέλαιο για άλειμμα στο ταψί και αντικολλητικό χαρτί

Αλουμινόχαρτο

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

pastaflorafasting 01 lenafusion.gr

Νηστίσιμη Πάστα Φλώρα

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

200 γρ. μαλακιά καστανή ζάχαρη – στην Ελλάδα θα τη βρείτε σε ορισμένα πολύ γνωστά σουπερμάρκετ ως soft brown sugar

1 κουταλάκι του γλυκού όχι γεμάτο αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

½ κουταλάκι του γλυκού mixed spice (περιέχουν σε σκόνη το εξής μίγμα μπαχαρικών: κανέλα, γαρίφαλο, σπόρους κόλιανδρου, caraway, μοσχοκάρυδο, κάντε το δικό σας μίγμα που μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε πολλά γλυκά αντί μόνον κανέλα και γαρίφαλο. Ιδανικό σε μηλόπιτες και σε κέικ καρότου!)

200 γρ. μαργαρίνη κρύα από το ψυγείο, κομμένη σε κυβάκια

3 κουταλιές της σούπας κονιάκ και 6-7 κουταλιές χυμό πορτοκαλιού

Για την επιφάνεια θα χρειαστείτε:

100 γρ. Αμύγδαλα φιλέ

Μαρμελάδες της αρεσκείας σας- να μην έχουν πολλή ποσότητα ζάχαρης, ούτε να είναι πολύ γλυκιές με υποκατάστατα ζάχαρης

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180⁰C. Αλείφουμε μια ταρτιέρα 26 εκ. με ηλιέλαιο και καλύπτουμε τη βάση με αντικολλητικό χαρτί.
  2. Αναμιγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και κοσκινίζουμε μαζί. Μετά ρίχνουμε το αλάτι, τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα κυβάκια μαργαρίνης και με τα δάχτυλα αναμιγνύουμε όλα τα υλικά.
  3. Ρίχνουμε στο μίγμα τις κουταλιές κονιάκ και πορτοκάλι και με μια κουτάλα αναμιγνύουμε, μετά ζυμώνουμε ελαφρά γιατί το μίγμα είναι αρκετά υγρό και σχηματίζουμε μια μπάλα. Μοιράστε σε 6 μικρότερες μπάλες και τοποθετείστε τις στην ταρτιέρα.
  4. Πατήστε με το χέρι να πάει παντού το μίγμα και στα τοιχώματα. Με ένα βρεγμένο σε κρύο νερό κουτάλι ισιώστε και φροντίστε να είναι ομοιόμορφο το μίγμα παντού.
  5. Φτιάξτε 5 ραβδάκια από αλουμινόχαρτο, σφίγγοντάς το με τα χέρια σας και σχηματίστε τις λωρίδες χωρίσματα. Ανάμεσα θα βάλετε τις διαφορετικές μαρμελάδες. Δε θέλουμε η Πάστα Φλώρα μας να διαφέρει σε εμφάνιση από την Πάστα Φλώρα Χαρταετός!
  6. Βάλτε τις μαρμελάδες σε στρώσεις. Αλλά φροντίστε οι μαρμελάδες να μην είναι πολύ γλυκές, προτιμήστε πολτό φρούτων, ή άγλυκες όσο το δυνατόν παρασκευές. Εγώ προτιμώ πολτό μήλου για γλυκά, μαρμελάδα μανταρίνι, όχι πολύ γλυκιά και με έντονη γεύση του φρούτου και μπλούμπερις γιατί δεν μπορώ να αντισταθώ στη γεύση!
  7. Τώρα σηκώστε κάθε ραβδάκι αλουμινόχαρτο και στη θέση του σκορπίστε αμύγδαλα φιλέ σε σειρά. Πιέστε ελαφρά. Ενώστε τις γραμμές σε τακτά διαστήματα σκορπώντας αμύγδαλα φιλέ.
  8. Ψήστε στο φούρνο για 35-40 λεπτά μέχρι να δείτε ότι ψήθηκε και είναι σταθερό το μίγμα. Αφήστε να κρυώσει πριν σερβίρετε. Είναι τέλεια και όχι μόνον για περίοδο νηστείας!
Advertisements