Home » σαλάτες » Μεσημεριανό με τον Νάιτζελ

Μεσημεριανό με τον Νάιτζελ

lenafusion pic

Ο Νάιτζελ…Ψηλός, γοητευτικός, αδύνατος με το τζηνάκι του και τα extreme αυτοκίνητά του. Δύσκολος και μόνος. Γνήσιος τζέντλεμαν αλλά και ευγενικά… απρόβλεπτος!

Ένας αντιπροσωπευτικός mod της δεκαετίας του ΄60….στις παλιές καλές εποχές…

Tώρα όταν έρχεται Ελλάδα του αρέσει να ρεμβάζει. Ο  ίδιος λέει, he is quietly observing.

Και απαραίτητα να ακούει μουσική, only the classics…με ένα τσιγάρο στο χέρι και  το αγαπημένο του lady grey τσάι, χωρίς ζάχαρη, με γάλα.

Δε δυσκολεύτηκα στο πρώτο γεύμα του μαζί μας. Ήξερα ακριβώς τι του ταιριάζει:

Παστίτσιο με λαζάνια

Σαλάτα μαρούλι-καρότο, μόνον για να τη βλέπει δε θα την πλησιάσει

McFarland κόκκινη μπύρα

Καρυδόπιτα με κρέμα σοκολάτα  

Απίθανα ωραίο και του άρεσε!vinyl-record small

pastitsio close up lenafusion

Παστίτσιο με λαζάνια

walnut pie with cream topping lenafusionΚαρυδόπιτα με λευκή κρέμα

walnut pie chocolate topping lenafusion

Καρυδόπιτα με σοκολάτα

Οι συνταγές…

Παστίτσιο με λαζάνια

Αυτή την αλλαγή στο παραδοσιακό ελληνικό παστίτσιο, την έκανα κάποια χρόνια πριν, για την κόρη μου!

Εγώ σκοτωνόμουν να κάνω τον κιμά, να πετύχω τη μπεσαμέλ, σύμφωνα με την κλασική συνταγή, που παρεμπιπτόντως μου σβόλιαζε όλη την ώρα, και όταν επιτέλους έβγαινε από το φούρνο ροδοψημένο και μυρωδάτο άκουγα:

-Όχιιι! Πάλι παστίτσιο έχουμε! Πότε φάγαμε τελευταία φορά και ξανάρθε η ώρα; Δε μου αρέσουν έτσι τα μακαρόνια, γιατί δε μπορούμε να τα τρώμε κανονικά με τη σάλτσα τους;

Άλλαξα και εγώ τη συνταγή μου αφού άφησα αρκετό καιρό να ξεχαστεί η εικόνα και η γεύση του παστίτσιου στο σπίτι μας. Ονόμασα το καινούριο φαγητό «παστίτσιο με λαζάνια», ήταν ελαφρύ, λεπτό σε πάχος, με παρμεζάνα ή λάιτ κεφαλοτύρι, με την ίδια γαργαλιστική μυρωδιά και εμφάνιση αλλά το σπουδαιότερο, η κόρη μου νόμιζε πως ήταν κάτι τελείως διαφορετικό! Μισοχαμογέλασε μόλις το είδε στο τραπέζι ενώ μετά την πρώτη μπουκιά το σχόλιό της ήταν: «πεντανόστιμο σήμερα το παστίτσιο, μαμά!»

Υλικά

1 πακέτο λαζάνια που δε χρειάζονται προβράσιμο

 

Κιμάς

½ κιλό κιμάς άπαχος από κομμάτι

1 κρεμμύδι μέτριο

1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

 1 φλυτζάνι ντοματοχυμός (ή 2 μέτριες ώριμες ντομάτες) και 1 κουταλάκι   

 ντοματοπελτέ

Λίγη κανέλα

Αλάτι και πιπέρι

 

Κρέμα μπεσαμέλ

1 φλυτζάνι βούτυρο ανάλατο

4 ποτήρια (του νερού) γάλα

1 φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήαεις

1 -2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα με το πιρούνι (τέλειο με δύο αυγά, αλλά ωραίο και με 1 αυγό η μπεσαμέλ,)

½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο, αλάτι και πιπέρι

1 φλυτζάνι κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα

 

Εκτέλεση:

  1. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι (να μη μαυρίσει!) και ρίχνουμε τον κιμά να σωταριστεί. Ρίχνουμε το ντοματοχυμό, τον πελτέ, αλάτι, πιπέρι και κανέλα να μαγειρευτούν για 2 λεπτά. Προσθέτουμε 1 φλυτζάνι νερό, να μισοσκεπάζεται το μίγμα και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά, να σιγοβράζει για 18-20 λεπτά, ώσπου να μείνει με το λάδι του. Μόλις γίνει, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.  Μπορείτε να ετοιμάσετε τον κιμά από το βράδυ.
  2. Ετοιμάζουμε την κρέμα: Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο, αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε να διαλυθεί το αλεύρι.
  3. Έχουμε δίπλα μας ζεστάνει το γάλα (όχι καυτό), το οποίο ρίχνουμε στο μίγμα με το αλεύρι και το βούτυρο και το γυρίζουμε πίσω σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
  4. Ανακατώνουμε απαλά και συνεχώς και όταν αρχίσει η κρέμα να φαίνεται πώς αρχίζει να πήζει (βλέπουμε τα πρώτα σχήματα σαν κρατήρες), αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε 1 αυγό χτυπημένο ελαφρά με ένα πιρούνι και μια γερή δόση κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα.

Στο τραπέζι βάζουμε το ταψί μας, 23επί 30 εκ., την κατσαρόλα με τον κιμά και αυτήν με την κρέμα μπεσαμέλ.

Ρίχνουμε με την κουτάλα μας στον πάτο του ταψιού μια στρώση κρέμας, 6 κουταλιές, να καλύπτεται ελαφρά ο πάτος,  αραδιάζουμε φύλλα λαζάνια και από πάνω τη μισή ποσότητα του κιμά ανάμικτο με 3-4  κουταλιές κρέμα. Πάλι μια στρώση λαζάνια, κρέμα και κιμά και μετά την τρίτη στρώση λαζάνια. Από πάνω ρίχνουμε την τελευταία στρώση κρέμας να σκεπάζει όλη την επιφάνεια ομοιόμορφα. Υπολογίζουμε να μείνει λίγο παραπάνω για την τελευταία στρώση η κρέμα. Πάντα προσέχουμε τα φύλλα λαζάνια να καλύπτονται με γέμιση γιατί είναι άβραστα.

Πασπαλίζουμε με  το υπόλοιπο κεφαλοτύρι  ή τριμμένη παρμεζάνα. Μπορούμε να προσθέτουμε και λίγο ακόμα αλλά προσοχή, 3-4 κουταλιές είναι αρκετό, δε θέλουμε να μοιάζει με πίτσα στη γεύση!

Ψήνουμε στους 180⁰C στον αέρα, ή 200⁰C σε κανονικό φούρνο για 45 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι ροδίζει, το φαγητό τότε είναι έτοιμο. Σερβίρουμε μετά από 1 ώρα.

Σαλάτα μαρούλι-καρότο

½  μαύρο σγουρό μαρούλι και το 1/3 από 1 πράσινο σγουρό μαρούλι ψιλοκομμένα

salad for lasagna lenafusion

Σαλάτα ταιριαστή με το παστίτσιο

λεπτοκομμένες ροδέλες 2 καρότων

λίγες λεπτές λωρίδες κόκκινης πιπεριάς Φλωρίνης

75 γρ. γραβιέρα Μυτιλήνης ή Dolce Provolone (γλυκιά γεύση και στα δύο) σε κυβάκια

παρθένο ελαιόλαδο, ξύδι καλής ποιότητας και λίγο λεμόνι

Όλα μαζί τα ανακατεύουμε απαλά και προσθέτουμε το λαδόξυδο λίγο πριν το σερβίρισμα. Δε βάζω στη σαλάτα μου αλάτι και πιπέρι, αν και μπορεί να προστεθεί. Προτιμώ φυλλαράκια φρέσκιας μαντζουράνας ή λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι.

Αν πιούμε κάτι με αυτό το  φαγητό στο σπίτι μας τότε η κόκκινη μπύρα McFarland  για το κυρίως γεύμα είναι ταιριαστή. Ή αν θέλουμε μια πινελιά ποτού, προτείνω αυθεντικό ρακί Κρήτης για το επιδόρπιο!

Καρυδόπιτα με κρέμα σοκολάτας

walnut pie lenafusion

Καρυδόπιτα

Υλικά

6 βιολογικά αυγά

1 πακέτο  μαργαρίνη

2 φλυτζάνια του τσαγιού ξανθή ζάχαρη (από ζαχαροκάλαμο, στα βιολογικά προϊόντα, δίνει μια πιο ντελικάτη γεύση αλλά είναι και πιο υγιεινή), τριμμένη σκόνη στο μπλέντερ

3 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 φλυτζάνι όχι γεμάτο γάλα

2 φλυτζάνια καρύδια χοντροκομμένα

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

½ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο

½ φλυτζάνι σταφίδες μαύρες

 

Σιρόπι

2 ποτήρια ζάχαρη

2 ποτήρια νερό

½ βιολογικό λεμόνι και μια φλούδα λεμονιού

 

Κρέμα σοκολάτας

1 φλυτζάνι γάλα

6 κουτάλια της σούπας άχνη ζάχαρη

3 κουτάλια της σούπας κακάο

1 κουτάλι της σούπας κορν φλάουρ

1 κουταλάκι φρέσκο βούτυρο

 

Ψήνουμε σε 25×35 εκ. μακρόστενο ταψί, σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο, στη μέση το φούρνου και στους 180⁰C.. Όλα τα υλικά είναι σε θερμοκρασία δωματίου (εκτός ψυγείου τουλάχιστο για 1 ώρα).

Πρώτη μας δουλειά είναι να κόψουμε τα καρύδια. Με το μαχαίρι ή στο μπλέντερ αλλά δε χτυπάμε πολύ γιατί θέλουμε να είναι χοντροκομμένα.

  1. Χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο  με τη ζάχαρη να αφρατέψουν.  Ρίχνουμε ένα- ένα τα αυγά.
  2. Εναλλάξ προσθέτουμε αλεύρι και γάλα. Το αλεύρι είναι κοσκινισμένο με το μπέικιν μαζί. Αρχίζουμε με αλεύρι και τελειώνουμε με αυτό.
  3. Στο τέλος ανακατεύουμε απαλά όλα τα υπόλοιπα υλικά. Θα γίνει ένα μίγμα όχι σφιχτό σα ζύμη αλλά περισσότερο μοιάζει με μίγμα του κέικ.
  4. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά το ταψί μας. Ρίχνουμε το μίγμα, το στρώνουμε και χτυπάμε λίγο το ταψί στο τραπέζι να απλωθεί ομοιόμορφα. Ψήνουμε αμέσως για 45 λεπτά περίπου. Ελέγχουμε με μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ, αν βγαίνει καθαρή χωρίς υγρό μίγμα κολλημένο πάνω της,, είναι έτοιμο.
  5. Αφού κρυώσει το κέικ κάνουμε το σιρόπι: Διαλύουμε τη ζάχαρη στο κρύο νερό και ρίχνουμε μέσα μια φλούδα λεμονιού και το χυμό από ½ λεμόνι.. Βράζουμε για 5 λεπτά. Σιροπιάζουμε το κέικ με μια κουτάλα, ρίχνοντας σιγά-σιγά παντού αφού βγάλουμε τη φλούδα. Σε κρύο κέικ θα ρίξουμε ζεστό σιρόπι. Μη φοβηθείτε ότι είναι πολύ το σιρόπι, το γλυκό το χρειάζεται όλο αλλά  θα έχουμε υπομονή.
  6. Αφού αφήσουμε το σιροπιασμένο κέικ να κρυώσει καλά, προτιμότερο για μια νύχτα ολόκληρη, θα φτιάξουμε την κρέμα σοκολάτας.
  7. Κρέμα σοκολάτας: Με το μισό γάλα ανακατεύουμε το κακάο, το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το άλλο μισό ζεστό γάλα, στο μίγμα, μεταφέρουμε στη μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι μόλις να αρχίζει να πήζει για κρέμα. Κατεβάζουμε και προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατώνοντας συνεχώς, χωρίς να ξύσουμε τον πάτο γιατί έχει σχηματιστεί μια κρούστα που δε θα τη χρησιμοποιήσουμε. Γι’ αυτό το ταψί μπορείτε, αν θέλετε,  να χρησιμοποιήσετε 1 ½ ποσότητα κρέμας σοκολάτας.
  8. Σερβίρουμε όταν η σοκολάτα κρυώσει τελείως και γίνει σταθερή. Διατηρούμε σκεπασμένη την καρυδόπιτα στο ψυγείο.

Ιδέες: Αντί για σοκολατένια κρέμα μπορούμε να φτιάξουμε μια λευκή κρέμα: λίγο παραπάνω από το μισό κιλό γάλα ζαχαρούχο ανάμικτο με ίση ποσότητα νερό, 2 ½  κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ, μια φλούδα λεμονιού. Κρατάμε 1 φλυτζάνι γάλα και το υπόλοιπο με τη φλούδα το λεμόνι το ζεσταίνουμε μέχρι πριν τη θερμοκρασία βρασμού. Στο κρύο γάλα διαλύουμε το κορν φλάουρ ανακατεύοντας συνέχεια.  Δεν ρίχνουμε όλο μαζί το μίγμα στο ζεστό γάλα. Πρώτα ενσωματώνουμε 2-3 κουταλιές ζεστού γάλακτος στο κρύο μίγμα, ανακατώνοντας συνεχώς. Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο γάλα. Στη φωτιά τοποθετούμε την κατσαρόλα με το μίγμα και ανακατεύουμε μέχρι μόλις να αρχίσει να πήζει η κρέμα. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και βγάζουμε και τη φλούδα λεμονιού. Προσθέτουμε τη λευκή σοκολάτα κομμένη σε ίσα μικρά κομματάκια για να λιώσει ομοιόμορφα.  

 

Η καρυδόπιτα είναι μια καταπληκτική συνταγή, ένα πολύ ωραίο γλυκό που μου αρέσει να φτιάχνω πάντα σε γιορτές το χειμώνα!

 

Advertisements