Home » σούπες » Μια αγαπημένη σούπα του μπαμπά

Μια αγαπημένη σούπα του μπαμπά

Σούπα μανέστρα!

Σούπα μανέστρα!

Μια από τις πολλές αγαπημένες σούπες του μπαμπά είναι: η Σούπα Μανέστρα.

Ελαφριά ντοματόσουπα με κριθαράκι που την απολαμβάνεις καυτή με μπόλικο πιπέρι ακόμη και αργά το βράδυ.

Για κάποιο λόγο κάθε φορά που είχαμε στο σπίτι κοτόπουλο, το βράδυ παρουσιαζόταν στο τραπέζι μας η περίφημη σούπα. Εγώ έβλεπα το μπαμπά μου να τη ρουφάει με τέτοια ευχαρίστηση και να ζητάει απαραιτήτως δεύτερη μερίδα και τρελαινόμουν! Τι είχε αυτό το κόκκινο ζουμί και το λάτρευε ο άνθρωπος! Πού και πού μόνον λίγο κριθαράκι, τη μανέστρα,  και κατά τα άλλα σαν να τρως ντομάτες σε σούπα. Και γιατί έπρεπε να ήταν η συνέχεια της ημέρας, όταν μόλις το μεσημέρι είχαμε απολαύσει ροδοψημένες κοτολέτες  με τηγανητές πατατούλες; Με τίποτα δε με έπειθες να δοκιμάσω.

Αργότερα έμαθα ότι η νοστιμιά της βρίσκεται στο ζωμό κότας που περιέχει και κρατιόταν επίτηδες από τη μαμά για να χρησιμοποιηθεί σ’ αυτήν την ωραία σούπα που είναι πολύ νόστιμη και κυρίως σε αποζημιώνει απόλυτα μετά από μια δύσκολη ημέρα στη δουλειά.

Εδώ τη μαγειρεύουμε με ένα μικρό twist: μια κουταλιά ιταλικά μπαχαρικά με βάση το τσίλι και ξηρό ανθότυρο Κρήτης τριμμένο μέσα στη σούπα. Απαραίτητα μικρές ελίτσες Κρήτης, άγριες αγκιναρίτσες σε λάδι και ψημένες πίτες με λαδορίγανη.Yummy!!!

Η συνταγή…

Σούπα μανέστρα με ξηρό ανθότυρο Κρήτης

Για 2-3 άτομα

 

6 φλυτζάνια Ζωμός κότας (αληθινός)- αν δε φτάνει συμπληρώνουμε με νερό!

3/4 του φλυτζανιού κριθαράκι χονδρό

1 φλυτζ. του καφέ ντοματοχυμός –passata di pomodori campani

3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 κοφτή κουταλιά αποξηραμένα μπαχαρικά με τσίλι (μάρκας Canestro –bruschetta piccante με: βασιλικό, τσίλι τριμμένο και σκόρδο)

Ξηρός ανθότυρος Κρήτης

Αλάτι και πιπέρι

 μικρές ελίτσες (ψιλολιές) Kρήτης, άγριες αγκιναρίτσες και ψημένες πίτες με λαδορίγανη

  1. Μετράμε τα 6 φλυτζάνια νερό και ζωμό στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ντομάτα και το λάδι. Να πάρουν μια βράση 2-3 λεπτά για να δέσουν.
  2. Ρίχνουμε το κριθαράκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά ώστε να σιγοβράζει.
  3. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε μια κουταλιά αποξηραμένα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και περιμένουμε για σχεδόν 20 λεπτά, ώσπου να μαλακώσει το κριθαράκι.
  4. Σερβίρουμε τη σούπα αφού «σταθεί» για δέκα λεπτά αλλά καυτή, και ρίχνουμε από πάνω τριμμένο στον χοντρό τρίφτη τον ανθότυρο.
  5. Δεν ταιριάζει σαλάτα με τη σούπα, αλλά  έχουμε δίπλα τις ελίτσες, τις άγριες αγκινάρες και τις ψημένες πίτες.

Ιδέες: Οι ψιλολιές Κρήτης είναι ιδιόμορφες και πεντανόστιμες αλλά αν δεν τις βρούμε στα μπακάλικα με τα Κρητικά προϊόντα, συνοδεύουμε με τις πράσινες ελιές με γέμιση αμύγδαλο και κόκκινη πιπεριά. Αυτή η σούπα θέλει μια ντελικάτη γεύση συνοδευτικά.

Οι άγριες αγκινάρες στο λάδι είναι πάλι ένα κρητικό προϊόν.

Αν δεν έχουμε καλής ποιότητας ντοματοχυμό προσθέτουμε χυμό από μια μεγάλη φρέσκια, ώριμη ντομάτα μαζί με ένα κουταλάκι ντοματοπελτέ. Όσο για τα αποξηραμένα μπαχαρικά μπορούμε να κάνουμε το δικό μας συνδυασμό αν δεν έχουμε τον έτοιμο.

Τις πίτες (για σουβλάκι, μεγάλες από το σουπερμάρκετ) τις αλείφουμε με λάδι, πασπαλίζουμε ρίγανη και τις ροδίζουμε στο γκριλ για λίγα λεπτά.

Advertisements