Home » κέικ » Κυριακή πρωί με τις γιαγιάδες

Κυριακή πρωί με τις γιαγιάδες

Κλασικό sponge cake με μαρμελάδα φράουλα

Κλασικό sponge cake με μαρμελάδα φράουλα

Κυριακή πρωΐ στο σπίτι με καλεσμένες τις γιαγιάδες.

Καφές ελληνικός και πράσινο τσάι κατά τις 11, μετά την εκκλησία.

Φυσικά θα μείνουν μόνον όσο χρειάζεται, γιατί η καθεμιά τους είναι αργότερα καλεσμένη κάπου για μεσημεριανό!

Θα κεράσουμε κάτι απαλά γλυκό, απρόσμενο και ευχάριστο στην εμφάνιση!

Προτιμώ σοκολατάκια κάστανου με συνοδεία λικέρ μαστίχα Χίου και ένα κλασικό εγγλέζικο sponge cake, γεμιστό με μαρμελάδα φράουλα και σαντιγύ. Η μαστίχα Χίου προσφέρει μια γλυκιά χαλάρωση και ξαναφέρνει στο μυαλό παιδικές αναμνήσεις. Τα σοκολατάκια είναι κι αυτά  μικρές νοσταλγίες παλιού καιρού που σε γεμίζουν χαρά και θέρμη, χωρίς πολλή  ζάχαρη αλλά πλούσια σε γεύση κάστανου και άψητου κακάου. Τέλεια!

Η συνταγή…

Κλασικό spongecake με μαρμελάδα φράουλα

Τέλεια γεύση αν φτιαχτεί την προηγούμενη και σερβιριστεί τη δεύτερη ή την τρίτη ημέρα παρασκευής του αλλά στο σερβίρισμα να βγει από το ψυγείο για μισή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν κάνει πολύ κρύο διατηρείται και στο μπαλκόνι, όπως τον παλιό καλό καιρό έκαναν οι μαμάδες μας!

175 γρ. βούτυρο μαργαρίνη με λίγο βούτυρο

175 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική σε σκόνη                                     

175 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του                    

1 κουτ. του γλυκού κοφτό μπέικιν πάουντερ               

3 αυγά, 1 βανίλια  και λίγο γάλα      

 Για τη γέμιση:

Μαρμελάδα φράουλα             

Σαντιγύ Μόρφατ ή Ermol

 Για το σερβίρισμα:

 Άχνη ζάχαρη

 

  1. Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα. Ετοιμάζουμε δύο στρόγγυλα ταψάκια × 20 εκ., τα ονομαζόμενα sandwich tins, στρωμένα με χαρτί κουζίνας που έχουμε αλείψει καλά παντού με λίγο βούτυρο λιωμένο, χλιαρό. Η καινούρια καταπληκτική ιδέα που κυκλοφορεί, βλέπω, από τους σεφ είναι, να βρέχουμε το χαρτί κουζίνας για να γίνεται εύπλαστο και να ταιριάζει στο ταψί μας. Εφαρμόζουμε με ελαφρύ βρέξιμο.
  2. Όλα τα υλικά είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Η ζάχαρη που χρησιμοποιούν στα εγγλέζικα γλυκά είναι συνήθως η caster sugar, ζάχαρη σε σκόνη. Εγώ συνήθως χρησιμοποιώ μια ξανθή ζάχαρη που κυκλοφορεί στο τμήμα βιολογικών στα σουπερμάρκετ και τη χτυπώ στο μπλέντερ για να γίνει σκόνη.
  3. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να γίνει ένα άσπρο, αφράτο μίγμα και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και τη βανίλια.
  4. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν μέσα στον κάδο ανάμιξης των υλικών και ανακατεύουμε ώστε να έχουμε ένα ομοιόμορφο μίγμα. Προσθέστε τώρα και 1-2 κουταλιές της σούπας γάλα για να μην είναι πολύ σφιχτό το μίγμα.
  5. Μοιράζουμε το μίγμα εξίσου στα δύο ταψάκια και στρώνουμε απαλά με το κουτάλι να πάει και προς τις άκρες, ώστε να μην κάνει ένα βουναλάκι στο κέντρο όταν ψηθεί.
  6. Τοποθετούμε τα ταψάκια δίπλα-δίπλα, σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.  Δεν ανοίγουμε το φούρνο πριν τα 15-20 λεπτά. Μόλις δούμε ότι ρόδισε και ελαφρά συρρικνώθηκε στα πλάγια, το κέικ είναι έτοιμο. Εξάλλου μπορούμε να το δοκιμάσουμε με το πιρούνι: αν βυθιστεί και βγει από το κέικ καθαρό, είναι έτοιμο.
  7. Τα αφήνουμε να κρυώσουν για άλλα 20 λεπτά, έξω από το φούρνο. Τα αναποδογυρίζουμε προσεχτικά, τραβάμε το χαρτί ψησίματος και τα αφήνουμε σε μια σχάρα  να αερίζονται ώστε να κρυώσουν τελείως.
  8. Αλείφουμε στο ένα μαρμελάδα φράουλα, περίπου 120 γρ. από το βαζάκι. Αρχίζουμε τη στρώση από τη μέση προς τα έξω, ώστε να μη βάλουμε πάρα πολύ και με το σκέπασμα ξεχυθεί η γέμιση έξω. Προσθέτουμε από πάνω σαντιγύ. Γι΄αυτό το κέικ προτιμώ μάρκα Μόρφατ ή μια άλλη Ermol, γιατί γίνεται πιο σφιχτή και στρώνεται καλύτερα. Τη χτυπάμε από πριν σε κρύο κάδο αφού έχουμε βάλει το κουτί στο ψυγείο για να παγώσει λίγο. Δε χρειάζεται προσθήκη ζάχαρης αλλά θα την αφήσουμε μισή ώρα στο ψυγείο για να σφίξει. Τοποθετούμε και το άλλο κέικ σα σάντουιτς από επάνω ανάποδα, ώστε η βάση του να είναι η ίσια επιφάνεια του κέικ.
  9. Πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε καλύτερα την επόμενη ημέρα.

Εύκολο, ελαφρύ, κάτι ανάμεσα σε κέικ και σε τούρτα,  και αρκετά εντυπωσιακό!

Ιδέες: Αντί για την κλασική γέμιση του εγγλέζικου sponge cake, δοκιμάστε κρέμα κάστανου με ψιλοκομμένο φρουί γλασέ αχλάδι και σαντιγύ αλλά χτυπημένη με μια κουταλιά άχνη ζάχαρη.

Σοκολατάκια κάστανου με επικάλυψη κακάου

Σοκολατάκια κάστανου με επικάλυψη κακάου

Σοκολατάκια κάστανου με επικάλυψη κακάου

½ κιλό κάστανα, βρασμένα καθαρισμένα και περασμένα από το μύλο του πουρέ

250 γρ. άχνη ζάχαρη

50 γρ. κουβερτούρα 50% κακάο

2 κουταλιές βούτυρο τύπου Κέρκυρας

5 κουταλιές γάλα εβαπορέ αδιάλυτο ή κρέμα γάλακτος 15%

4 -5 digestive μπισκότα τριμμένα

1 κουταλιά της σούπας λικέρ μαστίχα Χίου

Κακάο για επικάλυψη

  1. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο και το γάλα.
  2. Ρίχνουμε στον πουρέ από τα κάστανα τη ζάχαρη και το λικέρ.
  3. Προσθέτουμε το χλιαρό μίγμα κουβερτούρας στον πουρέ μαζί με τα τριμμένα μπισκότα, ανακατεύουμε να γίνει ομοιόμορφο το μίγμα και το βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει.
  4. Βγάζουμε το μίγμα από το ψυγείο μετά από μία ώρα και με δύο κουταλάκια φτιάχνουμε ένα μικρό οβάλ μπαλάκι. Αυτό το διαμορφώνουμε γρήγορα και απαλά με τα χέρια σε στρόγγυλο μπαλάκι.
  5. Τυλίγουμε το μπαλάκι σε κακάο που έχουμε από πριν τοποθετήσει δίπλα μας σε βαθύ πιάτο. Το ακουμπάμε σε ένα χρωματιστό καραμελόχαρτο.
  6. Συνεχίζουμε να πλάθουμε μέχρι να τελειώσει το μίγμα.
  7. Τα σοκολατάκια διατηρούνται στο ψυγείο αεροστεγώς κλεισμένα σε δοχείο. Όταν θα τα σερβίρουμε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Τη 2η ημέρα είναι καλύτερα!

Ιδέες: Αντί για φρέσκα κάστανα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πουρέ άγλυκο από κάστανα, που βρίσκουμε στα σουπερμάρκετ, κυρίως στον ΑΒ. Πιο γεμάτη και γήινη γεύση δίνουν τα φρέσκα, ελληνικά κάστανα!

Επίσης αντί για κακάο, τα τυλίγουμε σε τρούφα σοκολατένια ή χρωματιστή. Το ίδιο νόστιμα!

 

Advertisements